Kuantum Bilgisayarı Nedir?
Normal bilgisayar fiziğin ilkelerine ve kurallarına göre çalışırken, Quantum bilgisayarları Kuantum Fiziğinin kurallarına ve ilkelerine göre çalışır.
Quantum Bilgisayarları düşüncesini 1959 yılında Richard Feynman ortaya attı ancak o zamanın teknolojisi böyle bir düşünceyi gerçekleştirecek kapasite de değildi, çünkü o yıllarda Kuantum Fiziği hakkında bilinen birçok bilgi teorikti.
1995 li yıllarda birçok devlet ve özel kuruluş Quantum Bilgisayarları hakkında çok ciddi çalışmalar başlattı, bu çalışmalar sonucu şuan günümüzde daha gelişimini tamamlayamamış ilkel Quantum Fiziği bilgisayarları ortaya çıktı.
En son yapılan Quantum Bilgisayarlarından biride Google yapmış olduğu bir Quantum Bilgisayarıdır.
Quantum Bilgisayarları Nasıl Çalışır?
Şuan neredeyse hepimizin evinde bulunan geleneksek bilgisayarlar Bit adı verilen 0 ve 1 ' lerden oluşurlar, Bilgisayarda yaptığımız bir hareket önce 0 ve 1 den oluşur işlemcide bunu bir resime bir yazıya veya ne yaptıysanız ona dönüştürür ve sunar.
Quantum Bilgisayarların da sistem Geleneksel bilgisayarlara göre çok farklı çalışır, Quantum Bilgisayarları Qubit adı verilen bir sistem ile çalışırlar, Geleneksel Bilgisayarlarda olduğu gibi 0 ve 1 ' ler ile çalışmaz sonsuz kombinasyonlar ile çalışırlar.
Bir örnek vermek gerekirse 1 milyon tane araba düşünün ve bu arabalardan birinde telefonunuzu unuttunuz dolayısıyla telefonunuzu bulmak için bu 1 milyon arabayı tek tek gezip aramanız lazım Geleneksek Bilgisayarlar böyle yaparlar ancak bu oldukça zaman kaybına sebep olur, Quantum Bilgisayarları ise böyle bir durumda 1 milyon arabayı tek tek gezmektense 1 milyon tane kopya insan yaratırlar ve bunlar ile çok kısa bir sürede arabaları arayıp telefonu bulurlar.
Şuan size Quantum Bilgisayarlarını özetin özeti şeklinde anlattım eğer bu konuda daha fazla bilgi öğrenmek istiyorsanız Discord Sunucumuza gelebilirsiniz :)
Sağlıcakla Kalın Fiziki Evrenle Kalın.
Kaynakça:
Ayhan Tarakçı: Youtube.