Birçok bilim insanına göre bir zamanlar Güneş sisteminde şuan bulunan 8 gezegenden daha fazla gezegen olduğu düşünülüyordu.
Bu sayı kimine göre 10 kimine göre 18 idi, ve bu düşünce şekli bir çok bilim insanı tarafından kabul edildi ve zamanında bazı bilim insanlarının ortaya atmış olduğu 10 tane varsayımsal gezegen oldu.
Bugün bu varsayımsal gezegenlerin 5. si ve açık ara en ilginçlerinden biri olan Phaeton Gezegenini ele alacağız.
Phaeton Jüpiter ve marsın arasında bir yörüngesi oldupu düşünülen bir gezegendi.
1801 yılında GiuseppePiazzi tam da Phaetonun olduğu yerde Ceres adlı bir cüce gezegen keşfetmişti ancak bu kadar küçük bir gezegenin keşfi Phaeton gezegeninin gerçekten var olduğunu kanıtlamıyordu.
19. yüzyılın başlarında neredeyse bütün Dünya Jüpiter ve Marsın arasında bir Asteroid kuşağı olduğundan emindi.
Aslında bu Phaeton gezegenin gerçekten var olduğunu ortaya çıkartıyordu, fakat halen Asteroid kuşağında Phaeton gibi tek başlı bir gezegen yok.
İşte Phaeton gezegenin çıkışı böyle oldu, bazılarına göre 3.8 milyar yıl önce bazılarına göre 5 bin yıl önce var olduğu düşünülüyordu.
Peki bu gezegen bir zamanlar varda, neden şimdi yok?
Aslında bu sorunun 3 cevabı var bunlardan biri, Phaeton gezegeni eğer gerçekten varsa matematiksel hesaplamalar sonucu Mars ile Dünya arası bir büyüklüğe sahip olması gerekiyor ve böylesi bir gezegen Jüpitere çok yakın olduğu için Jüpiterin kütle çekiminden oldukça etkileniyordu, ve küçük olduğundan Jüpiter gibi devasa bir gezegenin kütle çekimine dayanamayıp paraçalara ayrılıp Asteroid kuşağının büyük bir kısmını oluşturdu.
2. Düşünceye göre Phaeton intihar etti bunu sebebide içinde bulundurduğu elementler sonucu gezegenin çekirdeği moleküler patlama yasandı ve paramparça oldu ve Asteroid kuşağını oluşturdu.
3. Düşünceye göre Jüpiterin yörüngesinde bulunan cüce gezegenler ve uydular Phaeton yüzünden yörüngeleri saptı ve Phaetona çarptılar bu çarpma sonucunda da Phaeton parçalara ayrılıp yok oldu.
Kısaca Phaeton Gezegeni budur.
Bize destek vermek istiyorsanız Discord Sunucumuza gelebilirsiniz :)
Kaynakça: