Uzay Çalışmalarında Kullanılan Araçlar:
Yıllar geçtikçe Astronomi Teknolojisi alanı giderek gelişiyor. Bizde Şuan Evreni araştırmakta kullanılan Astronomik araçları sıraladık.
1. Roket:
Tek sefer Kullanılabiliyor, Uzaya diğer uzay araçlarını taşımak için yapılmış Astronomik araçlardır. Çoğunlukla Yakıt Tankı ve ateşleme kısımlarından oluşurlar. İçinde bulunan yakıtların yakıcı bir madde ile yanması sonucu meydana gelen itme kuvveti ile hareket ederler.
Roketler aracılığıyla Uzaya taşınan iç kısmında insan taşıyan ve tekrar tekrar kullanılabilen Astronomik araçlardır. Yapılan ve kullanılan ilk mekik 1981 yılında uzaya gönderilen Kolombiya mekiğidir.
3. Uzay İstasyonları:
Bilim İnsanları veya Astronotların içerisinde çalışmalar yaptıkları ve hayatlarını sürdürdükleri Astronomik Uzay araçlarıdır. Dev yapay uydular olarak anılır. 1998 yılında hizmete giren Uluslararası Uzay İstasyonu hizmet vermeye devam etmektedir.
4. Uzay Sondaları:
Bir gezegeni veya yıldızı veya bir gök cismini incelemek ve araştırmak için gönderilen Astronomik araçlardır. Bu araçlar gönderildiği gök cisminin etrafında dolanabilir, yörüngesinde dolaşıp o gök cismini izlemek veya üzerine inip yeryüzünde araştırma yapmak gibi görevleri vardır.
5. Yapay Uydular:
Bir gök cisminin yörüngesinde hareket eden insansız Astronomik araçlardır, insan yapımı uzay araçlarıdır. Haberleşme İletişim, gözlem , keşif ve askeri gibi birçok alanda kullanılırlar.
Yapay Uydular genellikle Dünya yörüngesinde olsalar bile diğer birçok gök cisminin yörüngelerinde de vardırlar. Dünya Yörüngesine yerleştirilen ilk uydu 1957 yılında fırlatılan Sputnik-1 adlı uydudur.
Daha birçok Uzay Çalışmalarında kullanılan Astronomik icatlar vardır burada en ünlüleri ve en çok bilinenleri sıraladık.