Hipernova Nedir?
Bugün size Evrendeki en büyük patlamalardan olan ve aynı zamanda bir ölüm şekli olan Hipernovalardan bahsedeceğim.
Daha önceki yazılarımda da söylediğim gibi yıldızlar canlı varlıklardır yaşamak için enerji tükettikleri için enerjileri bittiği zaman ölürler.
Bir yıldız ne kadar büyükse ömrü o kadar azdır ne kadar küçükse ömrü o kadar fazladır.
Yukarıda yıldızların ölüm evrelerini görüyorsunuz eğerki bir yıldız Güneşimiz bir küçük kütleli yıldızdır o yüzden Güneşimiz yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi bir ilk başta bir Kırmızı Deve dönüşecektir.
Sonrada kendi içine çökerek bir Beyaz cüceyi oluşturacaktır.
Güneşimizden 9 kat büyük bir yıldız ise Kırmızı Süper Deve dönüştükten sonra bir Süpernova patlaması adı verdiğimiz bir ışıma gerçekleşecektir.
Bu ışımanın sonucunda adına Pulsar dediğimiz diğer adıyla Nötron yıldızı oluşacaktır aslına bakarsanız bu yapı çok küçüktür çevresi yaklaşık olarak 10 20 kilometre kadardır ama inanılmaz fazla bir kütle çekime sahip oluşacaktır Pulsarlar hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yengeç Pulsarı makalemi okuyabilirsiniz.
Süpernova patlamaları çok büyük patlamalardır etrafındaki birçok şeyi silip süpürürler peki ya bu kadar büyük bir patlamadan daha büyük bir patlama varmı?
Tabikide var bu makalenin konusu olan Hipernovalar Süpernovalardan kat ve kat daha şiddetlidirler.
Bir yıldızın Hipernova patlaması gerçekleştirmesi için o yıldızının kütlesi Güneşimizin kütlesinden en az 100 kat daha büyük olması lazım bu yıldızlara örnek vermek gerekirse UY Scuti , Stephenson 2-18 gibi örnekler verebiliriz.
Ama bir yıldızın Hipernova olması için tek özelliği kütlesinin Güneşimizden yüzlerce kat daha fazla olması değildir bu kadar büyük olmaları sonucunda ortaya çok ilginç sonuçlarda çıkıyor.
Güneşimizden yüzlerce kat büyüklüğünde olan yıldızlar çevrelerine çok şiddetli miktarlarda enerji yayarlar ve çevrelerine en fazla yaydıkları enerji ise Gama ışımasıdır.
Süper kütleli yıldızlar kendi içlerinde çok fazla bir şekilde Gama radyasyonu üretirler radyasyon üretilmesi sonucunda da ortaya Radyasyon basıncı çıkar yani yıldızın içerisinde bulunan enerjiyi dış katmanlara doğru iter.
Ancak bir yıldız çok fazla Gama radyasyonu ürettiği zaman bu Gama radyasyonu dışarı çıkmak için diğer Atomlara çarpmaya başlar onların içinden elektronlarını ayırır ve bol miktarda Antimadde üretilmeye başlanır eğerki Antimaddenin ne olduğunu bilmiyorsanız Antimadde makalemizi okuyabilirsiniz.
Sonucunda Gama radyasyonu yavaşlamaya başlıyor bunun sonucunda da yıldızın merkezindeki basınç çok hızlı bir şekilde düşmeye başlar bunun sonucunda da yıldızın merkezinde bulunan çekirdeği kendi içine çıkar ve yıldızın tam ortasında bir Kara Delik ortaya çıkar.
bu Kara Delik yıldızı içerisinde yutmaya başlar ve Kara Deliklerinde bir sınırı olduğu için yıldızı bir anda yutamaz ve orada oluşacak basınç dan ötürü ortaya korkunç derecede bir patlama çıkacak bu patlama sonucu ortaya çok fazla bir şekilde Antimadde yayılır ve Büyük Kütleli bir Kara Delik ortaya çıkar.
Discord Adresimiz:https://discord.gg/5rqPaNMFgS
Referanslar: