Orion bulutsusu nedir?
Orion Bulutsusu hem görünüşüyle hem de büyüklüğüyle herkesi büyülüyor peki ya bu Orion bulutsusu nedir? Orion Bulutsusu en parlak bulutsulardan biridir ve yaklaşık olarak 12 ışık yılı yarı çapındadır. Orion Bulutsusun ise genişliği yaklaşık olarak 30 ışık yılı büyüklüğündedir buda 270 trilyon kilometreye eşittir. Orion bulutsusu Dünyaya uzaklığı 1.500 ışık yılıdır. Bilim adamları için adeta yıldızları incelemek için bir laboratuvar görev görmektedir. Orion bulutsusunda Gaz fışkırmaları saatte 200.000 km hızla sonsuz boşluğa patlayarak milyonlarca km uzaklığa gaz ve toz püskürtür. Orion Bulutsusu adeta bir yıldız fabrikası olduğundan; enerji, radyasyon ve foton üretimi maksimumdur.
Orion bulutsusu Nicolas-Claude Fabri de Peiresc adlı
bir astronom tarafından 1610 yılında keşfedilmiştir.
Orion çok fazla bir şekilde hidrojen içermektedir hidrojen oranı %80'dir.
Orion bulutsusunun diğer bulutsulardan farklı bir özelliği ise yıldız bakımından bilinen en zengin bulutsulardan olmasıdır. Orion bulutsusunun merkezinde 1 ışık yılı küplük hacimde içerisinde 4,000 den fazla yıldız bulunur. Orion Bulutsusu özetle böyledir. Sağlıcakla kalın.
Ek bilgiler
Orion bulutsusunda sıcak ve büyük bir kütleye sahip olan Theta1 C Orionis adlı yıldız şuanda birçok bilim adamı tarafından incelenmektedir.
Orion bulutsusunun Messier 42, M42 veya NGC 1976 olarak da anıldığı olur.
Orion bulutsusu Nasa tarafından evrende keşfedilmiş en görkemli bulutsulardan biridir.