Geceleri gökyüzüne baktığımız zaman Samanyolu Galaksisinin büyüleyici güzelliği hepimizi kendimizden alıp götürmüştür.
Antik çağlarda Yunan filozof Democratus geceleri gökyüzüne bakıp sürekli olarak Samanyolu Galaksisini izliyordu ve izlemeleri sonucunda Samanyolu Galaksisinin uzak yıldızlardan oluştuğunu milattan önce 400 yılında söylemiştir.
Aristoteles çok fazla yıldızın alevlenmesi sonucunda oluştuğunu düşünüyordu.
1000 yıllarda ise İbn-i Heysem Samanyolu Galaksisini ölçmeye çalışıcaktı.
1600 yıllarda ise Galileo Galilei teleskopu sayesinde Samanyolu gözlemlemiş ve Samanyolunun birçok yıldızın bir araya gelmesiyle oluştuğunu söyler.
Thomas Reid 1700 yıllarında ise Galaksimizin Güneş sistemine benzer ama daha büyük olduğunu ve kütle çekim ile gezegenlerin yıldızların birbirine bağlı olduğunu söylemiştir.
Daha birçok Bilim insanı Samanyolu Galaksisi hakkın birçok teoriler ortaya atılmıştır bu teorilerin ve düşüncelerin ışığında artık Samanyolu Galaksisi hakkında bilgilerimiz var.
Galaksimiz milyarlarca yıldıza binlerce bulutsuya ev sahipliği yapmaktadır peki ya Galaksimizin özelliği nedir?
Galaksimiz evrende bulunan birçok galaksi gibi sarmal şeklindedir yani türü sarmaldır.
Samanyolu Galaksisinin ortasında ise insan aklının alamayacağı kadar fazla enerji vardır bazen bu bölgede patlamalar sonucu uzay boşluğunun büyük bir kısmını geçici süreliğine aydınlatan ışınımlar ortaya çıkar.
Galaksimizin daha deminde söylediğim gibi ortasında bulunan enerji kısmında birçok Bilim insanlarına göre büyük kütleli bir Kara Delik olduğu düşünülüyor.
Ek Not:
2020 yılında Rehinhard Genzel ve Andrea Chez Bilim insanlarına Samanyolu Galaksisini ortasındaki Kara Delik hakkında yaptığı çalışmalardan ötürü Nolbel Fizik ödülü kazanmışlardır.
Samanyolunun son zamanlarda yapılan gözlemlere göre yaklaşık 14 milyar yaşında olduğu düşünülmektedir.
Samanyolu Galaksisinin boyutu 100 bin ışık yılı olarak düşünülüyor.
Soru?
Peki ya biz Samanyolu Galaksisinin neresinde bulunuyoruz.
Cevap:
Avcı Kolu, Samanyolu galaksisinin küçük
sarmal bir koludur. Güneş Sistemi
ve Dünya, Avcı Kolu'nun içindedir.
Avcı Kolu'nun içinde, Güneş Sistemi
ve Dünya, Yerel Kabarcık'ta iç bölüm
yakınlarında bulunur, galaksi merkezine
yaklaşık olarak 8000 parsek (26,000 ışık
yılı) uzaklıktadır.
Samanyolu Galaksisinin ağırlığı Güneş ile karşılaştırıldığında Samanyolu Galaksisi yaklaşık olarak Güneşin 1 trilyon 500 milyar katı olduğu düşünülmektedir.
Dünyamızın Samanyolu Galaksisinde bir tam turunu tamamlaması tam tamına 200 milyon yıl gibi inanılmaz fazla bir zaman sürüyor.
Samanyolunu tam olarak gözlemleyen bir teleskop daha icat edilemedi ve yukarıdan bakılan Samanyolu Galaksi resimlerinin neredeyse hepsi Samanyolunu dair çektiğimiz fotoğraflardan yararlanarak modellenmiş resimlerdir.
Sağlıcakla Kalın :)
Websitemize Fen Bilimleriyle alakalı makaleler yazdırmak istiyorsanız Discord sunucumuza gelmeyi unutmayın!