Genel Görelilik Teorisi Nedir?
Genel Görelilik Teorisinin çıkış noktası
Isaac Newtonun kütle çekim teorisiydi.
Olay şuydu Isaac Newtonun teorisine göre
Dünya Güneşe sanki bir halatla bağlıydı ve Güneş aniden yok olsaydı Dünya direkt
yörüngesinden çıkıp uzay boşluğuna
savrulurdu fakat Albert Einstein buna tam
olarak katılmıyordu yani cisimlerin
birbirlerine doğrudan bir kuvvet
uygulaması fikrine katılmıyordu.
Genel Görelilik Teorisi Uzay boşluğu dediğimiz terim aslında boş değildi yani aktif olup içerisinde olan cisimlerle etkileşimde bulunan bir yapıydı.
Şimdi bile bunu algılamak çok zor geliyor ama 1900 yıllarda Albert Einstein 10 denklemden Genel Görelilik Kuramını bir teori haline getirecekti.
Genel görelilik kuramını anlatırken en çok kullanılan gösterimlerden biride yukarıda gördüğünüz gibi yani Uzay zamanı esnek bir plastik olarak düşünebilirsiniz.
Ortasında bulunan şeyde bir gök cismi olarak düşünülebilir.
Yani bir gök cisminin kütlesi ne kadar fazla olursa uzay zamanı o kadar büker.
Aslında mantıksal olarak düşünüldüğü zaman ne kadar büyük kütleli bir cisme yakın durursanız sizin için zaman o kadar yavaş akar.
Şimdide isterseniz hem Genel Görelilik Kuramını daha iyi anlamak için hemde ne kadar doğru olduğunu göstermek için tarihte Genel Görelilik kuramı için yapılmış en zor teste bir bakalım.
Uzay zaman aynı bir ince uzun ve büyük bir esnek plastik gibidir ve yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi Uzay zamana bir cisim bırakıldığında Uzay zamanda bükülme oluyor.
Mantıksal olarak bakıldığında da Uzay zamana bir cisim atıldığında dalga bırakması lazım sonuçta esnek ince bir plastikten bahsediyoruz.
Bilim insanlarıda aynı bizim gibi düşünüp bu sorunun üstüne çok düşmüşler ancak bu sorunun cevabı uzun yıllar boyunca bulunamamış taki Mit ve Caltek bilim insanlarından oluşan grup bunu 20 yıllık bir çalışma ardından 2015 yılında yılında yaklaşık 1 milyar yıl önce 2 Karadeliğin çarpışması durumunda oluşan kütle çekim dalgalarını tespit etti.
Kısaca tarihin en kapsamlı teorisi Kuantum Fiziği ortaya çıkana kadar artık bir teori değil kural olmuştu ancak Kuantum Fiziğinde Genel Görelilik gibi birçok klasik Fizik kuralları boşta kalıyor.
Sağlıcakla Kalın.